home

Tel: 0172 - 217 226,

Voorofscheweg 15H
2771MA, Boskoop

ook voor spoedgevallen ’s avonds
en in het weekend

Openingstijden:
ma t/m wo van 09.00 - 19.00 uur
do t/m vr van 09.00 - 17.30 uur

Inloopspreekuur van 09.00 – 09.30
en verder volgens afspraak


Gebitsonderzoek.

Tijdens de consulten of de vaccinaties kan er ook naar de toestand van het gebit gekeken worden. Veel honden en katten ontwikkelen tandplaque en tandsteen
Tandplaque komt veel voor en is een zachte laag op de tanden en kiezen die bestaat uit levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De vorming van tandplaque vind voornamelijk plaats langs het tandvlees waar de natuurlijke reiniging van de tanden minder is. Tandplaque kan leiden tot tandvleesontstekingen (gingivitis). Daardoor gaan de hond of kat uit de bek stinken. Tevens kan er uitgebreid verval van slijmvlies, botdelen en uitval van tanden en kiezen optreden.

Tandsteen ontstaat wanneer de tandplaque onder invloed van speeksel verkalkt. Tandsteen ontstaat voornamelijk op de plaatsen waar de speekselklieren uitmonden in de bek zoals bij de grote kiezen en de achterkant van de ondersnijtanden. Tandsteen is een ideale plaats voor de groei van bacteriën waardoor er een verhoogde kans bestaat op het ontwikkelen van tandvleesontsteking en uitval van tanden en kiezen. Tandsteen wordt verwijderd met speciaal instrumentarium en ultrasone reiniging onder sedatie.

Het is ook erg belangrijk om tandplaque/tandsteen te voorkomen door oa:

  • het geven van brokken ipv zacht voer (we hebben op de praktijk ook speciaal voer wat nog beter zorgt voor mechanische reiniging van tanden en kiezen)
  • tandenpoetsen
  • geven van goede kauwstaven/botten, waarop de honden minimaal een paar minuten moeten kauwen. Op de praktijk hebben we speciale kauwstaven die ook hypoallergeen zijn en waar ze niet dik van worden
  • speciale vloeistof voor in het drinkwater dat vorming van tandplaque voorkomt
Amand Hermans
Uw Dierenarts
Amand Hermans
Gwennie
Uw assistente
Marleen
Kim
Uw assistente
Kim